Ocean Song xx

Ocean Song xx

Minä

Ocean Song xx

Comtesse

Koirat

Kyynel

torstai 24. joulukuuta 2015

Ihmettelyä

Viikko ennen satulansovitusta 28.10. Tessa meni niin kipeäksi, että kutsuin eläinlääkärin paikalle. Menin (onneksi) itse suoraan yövuorosta laittamaan hevoset aamulla pihalle ja huomasin Tessan makaavan karsinassaan. No olihan tuo ennenkin makoillut joten en ajatellut asiaa sen enempää. Kun se ei noussut ylös vaikka toin heiniä karsinaan niin sitten aloin jo huolestua. Vihdoin T nousi ja painoi voimakkaasti päätänsä miun mahaan jolloin tajusin jonkin olevan vialla. Lähdin kävelyttämään Tessaa, kun ajattelin sillä olevan ähkyn, mutta T ei olisi halunnut liikkua mihinkään, se vain kävi maahan vasemmalle kyljelleen; ei piehtaroinut, makasi vain hiljaa paikallaan. Soitin eläinlääkärille ähkyepäilystäni ja kaikenlaisen farssin jälkeen ell tuli vihdoin pari tuntia myöhemmin paikalle ja antoi kipupiikin, jolloin Tessan olo helpottui huomattavasti. T myös letkutettiin samalla. 

Kävin välillä kotona pari tuntia nukkumassa ja tulin takaisin tallille katsomaan Tessan vointia ja se olikin kohentunut joten laitoin hevon pihalle ja kävin karsinan siivoukseen. Ihme olikin suuri kun karsinassa oli kuitenkin yön jäljiltä useat kakat, joten oliko aamuinen ähkykohtaus todellakaan ummetusähkyä?
Asiaa enemmin pohtiessani ja googletellessani aloin epäilemään vielä enemmän, että kyseessä olisikin ollut kiiman aiheuttama kipukohtaus. Tessallahan oli alkanut kiimat vasta ruunan muutettua naapuriksi... Ulkomaisilta nettisivuilta löysin paljon kokemuksia ja tietoa mm. kiiman aiheuttamista ähkyä muistuttavista kohtauksista, joihin myös Tessan oireet täsmäsivät. Amerikassa kiimaoireisiin käytetään yleisesti ilman reseptiä saatavaa kipulääkettä, mutta sitä ei täältä Suomesta saa, kun taas Englannissa käytetään enemmänkin jatkuvaa yrttien syöttöä, joten kävin hakemassa Tainalta ensihätään purkin Julian & Jonesin Mood Control -litkua ja toivoin sen sisältämien yrttien auttavan. Tilasin myös englantilaisten vuolaasti kehuman NAFin Oestress -pönikän, josta kuulemme myöhemmin miten se auttoi.

No sovitettiin sitten Tessalle uusi satula ja sen kanssa T liikkuikin muutaman päivän ihan kohtalaisesti, mutta sitten tuli taas stoppi; pyydettäessä ravia tai laukkaa T lopetti liikkumisen tyystin ja alkoi kevyeksi etupäästä. Hevo ei siis liikkunut kannuksesta eikä raipasta enkä minä halua piiskata hevosta liikkumaan. Jälleen olin kysymysmerkkinä! Satulan ei todellakaan pitäisi ahdistaa millään lailla ja juoksuttaessa T liikkui ihan kohtalaisesti, tosin laukassa se pukitteli. Mitään ulkoista vikaa ei siis pitäisi olla vaan vika löytyisikin ehkä hevon sisältä.

Sukelsin jälleen internetin ihmeelliseen maailmaan ja kaikki oireet joita Tessalla oli, sopivat mahahaavaan (tosin varmasti moneen muuhunkin)... Tessahan oli Suomeen tullessaan tosi laiha, joten se ei varmasti ollut saanut riittävän ahkerasti hyvälaatuista heinää ja matka Hollannista Suomeen oli ehkä stressannut sitä, joten mahahaavan syntymiseen oli hyvät mahdollisuudet. Tessalle oli kuitenkin sovittuna Tuijan hoito, joten päätin keskustella vielä Tuijan kanssa näistä ongelmista.

Tuija tuli hoitamaan Tessaa 8.12. ja kerroin näistä kaikista vaikeuksista joita meillä on ollut. T oli hiukan huolestunut hoidosta ja selvästi sillä oli kireyttä yhdessä ja toisessa paikassa. Tuijan mukaan T reagoi eniten maksan kohdalta. Tuijan kanssa keskusteltuani tulin siihen tulokseen, että elimistön puhdistukuuri tehdään Tessalle ennen mitään muuta. Joten ei muuta kuin lisää yrttejä tilaamaan ja päädyin Hilton Herbsin Detox -kuuriin. Katsomme vaikuttaako se mitenkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti